Lördag

FAIR

Göteborg 2016

18-20 augusti

Lördag 20 augusti

 

10-12 Kyrka för Fair Trade - inspirationsträff Sensus, drottninggatan 30

 

Adress: Drottninggatan 30

 

Inspiration och erfarenhetsutbyte för kontaktpersoner i diplomerade församlingar. Du som inte är med i en diplomerad församling är också välkommen om du är intresserad av att veta mer om kyrkornas engagemang för rättvis handel.

 

Arrangör: Sveriges kristna råd och Sensus

 

 

12-23 FAIR Café Smaka, Stora Teatern-området

 

Fika schyst på FAIR. Cafeet drivs av Vägen ut! kooperativen: Lärjeåns trädgårdar, Kajskjul 46 och Ängås trädgård.

 

Vägen ut! kooperativen har 12 sociala företag med ett 100-tal anställda. De säljer miljövänliga produkter och tjänster samtidigt de skapar arbete åt människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

 

Arrangör av programpunkten: Vägen ut! och FAIR

 

12-20 FAIR Market Smaka, Stora Teatern-området

 

Handla schyst producerade produkter på FAIR

 

  • The House of Fair Trade i samarbete med Världsbutiken Solen och Organsiationen Fair Trade Återförsäljarna
  • Fair Monkey i samarbete med Världsbutiken Solen och Organsiationen Fair Trade Återförsäljarna
  • IM Fair Trade
  • Somenid
  • THRIVE - Conscious Fashion
  • Eco & Fair
  • Sture & Lisa
  • Masomenos

 

12-16 Prova Sensus el-drivna lastcykel Göra, Stora Teatern-området

 

Upptäck hur enkelt och roligt det är att frakta saker på detta klimatsmarta sätt! Inspireras av tanken på att byta ut långa bilköer, dyra parkeringsavgifter eller kånkande på buss och spårvagn mot frisk luft och motion. Instruktör finns på plats.

 

Arrangör: Sensus

 

 

 

 

12-16 Har ditt kaffe schyst eftersmak? Göra, Stora Teatern-området

 

Eguale bjuder in till en workshop om kaffe, te och choklad som kommer utmana dina föreställningar om världen och världshandeln. Vad kan du göra för att påverka orättvisorna och göra världen mer ”Eguale”?

 

Arrangör: Eguale

 

 

 

 

14.15 - 15.15 Kultur 4ür Göteborg Lilla Cirkus, Stora Teatern-området

 

Via ungdomskulturprojektet Kultur 4ür Göteborg kommer ungdomar från fyra olika stadsdelar (Hammarkullen, Bergsjön, Majorna och Kålltorp) och visar var det stadsdelsöverskridande skåpet ska stå. Med dans, rap och punk får de tillsammans segregationen att skaka i sina fundament.

 

Arrangör: Kultur 4ür Göteborg och FAIR

 

16-18 Kultur som hållbarhetsfaktor Göra, Stora Teatern-området

 

I denna interaktiva workshop om livskvalitet, medvetenhet och framtidsanda kan du delta i tio minuter eller två timmar, precis som du själv behagar. Du kommer att få sociala hållbarhetstips, diskutera kulturens plats i samhället, dela med dig av vad öppenhet betyder för dig, fundera kring kultur som friskhetsfaktor, ifrågasätta, lyssna på andra och berätta själv. Förhoppningsvis kan vi höja graden av förvirring några snäpp, hitta nytt livsmod och fortsätta arbetet för en bättre värld - tillsammans.

 

Föredragshållare: Malin Aghed, Camino

 

Arrangör: Camino - Berättelser med kraft att förändra

 

16-17 Fair Trade Rookie Göra, Stora Teatern-området

 

Undrar du vad som menas med rättvis handel, Fairtrade eller hållbar konsumtion? Undrar du hur den som tillverkar varan gynnas av att du köper en Fair Trade produkt? Då är detta seminarie för dig!

 

Arrangör: The House of Fair Trade

 

16.15 - 17.15 Kultur 4ür Göteborg Lilla Cirkus, Stora Teatern-området

 

Via ungdomskulturprojektet Kultur 4ür Göteborg kommer ungdomar från fyra olika stadsdelar (Hammarkullen, Bergsjön, Majorna och Kålltorp) och visar var det stadsdelsöverskridande skåpet ska stå. Med dans, rap och punk får de tillsammans segregationen att skaka i sina fundament.

 

Arrangör: Kultur 4ür Göteborg och FAIR

 

 

16.30 -17.30 Minska ditt matsvinn med vego-knep! Känna, Basargatan

 

En tredjedel av all mat vi slänger är fullt ätbar. Detta svinn måste vi göra något åt! Få inspiration till att ta tillvara maten som gömmer sig längst in i kylen. Medveten Grön vill inspirera till grönare matvanor och delar här med sig av vegetariska recept och knep kring att bygga rätter av matrester. Inspiration och utmaning av geniknölar och smaklökar utlovas!

 

Arrangör: Medveten Grön

 

INSTÄLLD 17-19 Schyst från Sri Lanka Göra, Stora Teatern-området

 

Upptäck hur producenter i Sri Lanka upcyclar använt material. Pärla tygpärlor med Selyn och prova saree-klänningar med Nidahasa.

 

Arrangör av programpunkten: Selyn i samarbete med The House of Fair Trade och Nidahasa

 

17 - 20 Prova på yoga! Göra, Stora Teatern-området

 

Under Fair kommer Isabel från YOGA GBG undervisa en yogaklass. Isabels alla klasser genomsyras av att de skall vara hållbara, och något hon talar mycket om, dvs att alla som vill skall kunna medverka och det är en yoga som man skall kunna göra livet ut. Man skall alltid lyssna på sin kropp, med linjering och kroppen som fokus.

 

Kom och yoga tillsammans med oss i tältet 19.00 på lördag under Kulturkalaset. Ta på dig mjuka kläder och om du har en matta så ta med den. Välkommen upp på mattan på FAIR!

 

Instagram @YogaGBG / Hemsida www.yogagbg.se / Youtube YogaGBG

 

Arrangör: Yoga GBG

 

17.30-17.45

FAIR Avslutningsceremoni Lilla Cirkus, Stora Teatern-området

 

Fair Trade Forum, den årliga nationella samlingsplatsen för aktörer som arbetar med rättvis handel, har i år varit en stor del av FAIR. Nästa år är det Fairtrade City Linköping som kommer att arrangera Fair Trade Forum 2017. Göteborg lämnar här över stafettpinnen till Linköping!

 

Arrangör: FAIR

 

17.45 - 19.30

Poetry Climate Challenge Lilla Cirkus, Stora Teatern-området

 

Kom och lyssna på Poetry Slam i hållbarhetsanda. Åtta poeter tävlar i vad som kallas Poetry Climate Challenge. Slammet går under temat klimat, hållbarhet och mänskliga rättigheter. Du som publik hjälper till att utse vinnaren, för i Poetry Slam är det poeterna som läser sina dikter, och publiken som sätter poäng. MC: Joel Landberg

 

Arrangör: FAIR

 

18-19 Minska ditt matsvinn med vego-knep! Göra, Stora Teatern-området

 

En tredjedel av all mat vi slänger är fullt ätbar. Detta svinn måste vi göra något åt! Få inspiration till att ta tillvara maten som gömmer sig längst in i kylen.

 

Medveten Grön vill inspirera till grönare matvanor och delar här med sig av vegetariska recept och knep kring att bygga rätter av matrester. Inspiration och utmaning av geniknölar och smaklökar utlovas!

 

Arrangör: Medveten Grön

 

 

19-20 Chokladprovning Göra, Stora Teatern-området

 

Kom och smaka den gudomliga Divinechokladen och hör berättelsen om varför vi kallar den världens mest rättvisa choklad!

 

Arrangör:The House of Fair Trade

 

20-21 Etzia & Hot This Year

- Band med gäster Lilla Cirkus, Stora Teatern-området

 

FAIR och det ideella designprojektet för organdonation Recycle Me slår sina påsar ihop med kulturfolket och syr ihop ett genreöverskridande tvärsväng med Hot This Year som musikalisk ryggrad. Etzia m fl gästar bandet, allt i sann göteborgsk kärleksanda.

 

Medverkande: Daniella Hrustic, XVESTRA, Tröja, Satans Bindor, FriDays, Yasmine Peace, The Royal Sisters.

 

Arrangeras i samverkan mellan FAIR, Kultur 414, Hyresgästföreningen, ABF, RFSU, Amnesty, Jordens Vänner och Recycle Me

 

20-23 Häng med FAIR

- Auktion cafémöbler! Smaka, Stora Teatern-området

 

Möblerna i caféet auktioneras ut till förmån för Vägen ut´s verksamheter i Göteborg. (Möblerna hämtas kl 23 när caféet stänger eller under söndag förmiddag).

 

En avslappnad kväll med musik, poesi, samtal och fika om Fair Trade och hållbar konsumtion. Kom in och drick schyst kaffe, njut av underhållningen och diskutera!

 

Arrangör: FAIR och Vägen ut!

 

 

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Huvudarrangör för FAIR 2016 är Fairtrade City Göteborg och Nätverket Rättvis Handel